Waar ben jij trots op? Een zoektocht naar kernwaarden

Waar ben jij nou trots op? Dit is een vraag die ik vaak in zowel trainingen als (loopbaan)gesprekken stel. Regelmatig zie ik mensen worstelen met deze vraag.

Vorige week nog: Een schoolvoorbeeld van een ambitieuze en enthousiaste young professional die het roer om wil gooien, hij mist uitdaging en al snel blijkt dat zijn kernwaarden niet echt meer matchen met zijn huidige werkomgeving. Zijn vuur gaat aan van heel andere dingen.

Tja… zei hij… Waar ik trots op ben.. phoe..

Tja… zei hij… Waar ik trots op ben.. phoe.. dat vond ik wel even een lastige. Daar moest ik toch even echt lang over nadenken. Ik had mijn omgeving nodig voor een antwoord…. Zijn vrienden zagen het meteen en gaven dit mooi terug.
Een mooi gesprek over belemmeringen en overtuigingen volgde.. en natuurlijk over zijn oerkracht, zijn kernkwaliteiten; datgene waar je echt trots op mag zijn.

Waarom vinden we dat nou eigenlijk zo moeilijk? Zijn we dan veel te bescheiden opgevoed in onze maatschappij? Na wat rondvragen kreeg ik uit mijn omgeving terug dat we het niet zo gewend zijn, en vooral bang zijn dat anderen ons aanstellerig, opschepperig of arrogant vinden.
Borstklopperij hoorde ik zelfs voorbij komen…. oei..

Als ik bij mijzelf te raden ga, voel ik die belemmering ook wel eens… En als ik dan oprecht even incheck bij mezelf en de balans opmaak, maak ik veel meer complimenten naar anderen dan naar mezelf, dus okay….laat ik dan zelf eens beginnen met durven trots te zijn…

Ik ben trots op mijn coachees, op de veerkracht die ze hebben , om allerlei overwinningen aan te gaan en zichzelf opnieuw uit te vinden en een 2.0 versie te tonen, schaamte te overwinnen en zichzelf durven te zijn en zichzelf durven te laten zien. En okay… ik ben trots op mijzelf, dat ik ook mijzelf durf te zijn, dat ik ook allerlei obstakels heb overwonnen in mijn verleden om dat te doen. En vanuit die kracht anderen in hun kracht zet zichzelf te mogen vinden en zijn … Dat ik mensen in beweging breng, soms zonder het zelf door te hebben…

Want wees nou eerlijk.. Als jij niet kan delen waar jij goed in bent, hoe kunnen anderen dan weten dat ze met jou de wereld beter aankunnen.. of een nieuwe toffe collega vinden? En.. uiteindelijk doen we het samen, en zo shinen we gezamenlijk, soms ook met trots.. want trots op elkaar zijn, dat gaat ons prima af is mijn ervaring.

Waar ben jij trots op vanochtend? Al is het maar dat je je bed uitkwam en op de fiets de regen trotseerde, dat is vandaag echt iets om trots op te zijn

Annemarie

De rode draad binnen mijn werk is verbinden, verbeteren een snufje verbazen en een leven lang leren.

Geef een reactie